Henkie met de Hoorn

2010
Concertgebouw Amsterdam

Henkie, voor verteller en twee instrumenten, werd geschreven in opdracht van het Concertgebouw Amsterdam, als onderdeel van het educatieve project Hemelse Herrie voor leerlingen uit groep 4 van het basisonderwijs. Hemelse Herrie is een samenwerkingsproject van het Concertgebouw en het Schönberg Ensemble. Regisseuse Margrith Vrenegoor bewerkte het gouden boekje-verhaal Henkie met de Hoorn van Jack Bechtold (vertaling Annie M.G. Schmidt) voor deze gelegenheid.

Henkie leert hoorn spelen, maar zijn moeder en alle buren worden gek van het geluid. Hij vlucht naar het platteland, maar ook de koeien en de paarden kunnen zijn hoornspel niet verdragen. Uiteindelijk belandt hij in een bootje op zee, waar hij ongestoord kan oefenen, en voorkomt daar met zijn valse noten onbedoeld dat een groot passagiersschip in de mist op de rotsen vaart. Hij wordt als een held binnengehaald.

muziek Toek Numan, uitgevoerd door Asko|Schönberg regie Margrith Vrenegoor tekst Margrith Vrenegoor (naar ‘Henkie met de Hoorn’ van Jack Bechdolt / Annie M.G. Schmidt) acteurs Ibo Bakker, Joep de Bont, Saartje van Camp, Lotte van Dijck, Devika Strooker, Emile Zeldenrust, e.a.